BAM transformeert Brighthouse op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen tot hightech onderzoeksfaciliteit

De opdracht omvat de engineering en realisatie van de cleanroom-, laboratorium- en kantoorfuncties in het bestaande gebouw. Het Zwitserse Lonza richt zich op deze locatie op de ontwikkeling van nieuwe mRnA-technologie. De eindoplevering is in juli 2023.

Chemelot Campus is een combinatie van een ‘Industrial Park’ en een campus waar hightech bedrijven in hun onderzoeksfaciliteiten duurzame technologieën en hoogwaardige materialen ontwikkelen. De campus is uitgegroeid tot een creatieve broedplaats voor innovatieve bedrijven met hoogopgeleide medewerkers. Vanuit de Brighthouses wordt de samenwerking op Brightlands Chemelot Campus tussen onderzoek, ontwikkeling en productie geïntensiveerd. De keuze om op de campus meerdere bedrijven in één gebouw onder te brengen, biedt mogelijkheden voor samenwerking, duurzaamheid en synergievoordeel. De gebruikers delen onderling faciliteiten, kennis en internationale netwerken.

Modulair systeem

De in totaal vier bestaande Brighthouses zijn gestoeld op één basisontwerp met een modulair systeem en een standaard inbouwpakket. Brighthouse 300 is het derde Brighthouse op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen. BAM Bouw en Techniek heeft een vierde Brighthouse gerealiseerd op de Brightlands Campus Greenport Venlo.

Eén BAM-projectteam

BAM Bouw en Techniek, BAM Industrie en Interflow (alsmede EQUANS) werken vanuit een programma van eisen integraal samen zodat bouwkundige en installatietechnische expertise in de engineering samenkomen. BAM Bouw en Techniek is verantwoordelijk voor de bouwkundige engineering en realisatie, BAM Industrie neemt de installatie van de High Purity Systemen voor zijn rekening. Interflow ontwerpt en realiseert integraal de cleanroom. EQUANS verzorgt als vaste partner van Lonza en Brightlands in nauwe samenwerking met BAM Bouw en Techniek de engineering en realisatie van de overige installaties.

De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. In maart en april 2023 worden de kantoren op de begane grond en eerste verdieping en diverse laboratoria opgeleverd. Eind juli 2023 is de eindoplevering.

Nadere informatie